vorige
volgende
Tempel
Overblijfsel van tempel

Het eiland telt ruim 5 miljoen inwoners. De Sicilianen zijn de afstammelingen van de vele rassen die het
eiland in de loop der tijden bevolkt hebben.
Op en top Italiaans, of toch net niet?
Sicilië werd al bewoond tijdens het Paleolithicum en het Neolithicum.
Het waren de Feniciërs die het eiland voor het eerst koloniseerden, gevolgd door de Grieken.
De invloed van die laatsten is nog steeds aanwezig. Deze mengeling van culturen maakt Sicilië net zo bijzonder. Het is een prachtig eiland voor cultuurliefhebbers.

Landbouw is nog steeds de belangrijkste economische activiteit. De belangrijkste producten zijn: tarwe. wijn, olijven, maïs, peulvruchten, groenten en citrusvruchten. Visserij is in het zuidwesten belangrijk. In o. a. de Bocht van Augusta ten noorden van Syracuse is een industriezone. Toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten.
En de 'Cosa Nostra (maffia)? Die zal je geen last berokkenen. Ze heeft er alle belang bij om je in de watten te leggen, want de toeristen laten hen immers geld verdienen.

cactuspeer
Cactusperen groeien op de helling
van de Etna, afwisselend met olijfbomen

Pasta Sicilië
Pasta uit Sicilië

Gastronomie. Lekkere wijnen, heerlijke olijven, stevige pasta's, smakelijke ijsjes... zijn de geheimen van de Siciliaanse keuken. Specialiteiten zijn er op elke menukaart.
De maaltijden worden vaak in verschillende gangen gegeten. Zo is er de antipasti (voorgerecht zonder pasta), de primo (pasta), secundo (vis- of vleesgerecht), contorni (bijgerecht bv groenten) en dolci (dessert).